Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi – przepis

Pasztet ze szpinakiem i jajeczkami przepiórczymi
600 g mięso (łopatka wieprzowa, karkówka; nie bój tłustszych kawałków, dzięki temu pasztet nie będzie suchy)
1 opakowanie szpinaku mrożonego (lub świeży szpinak)
1-2 cebule
1-3 ząbki czosnku
1 marchew
1 seler
kawałek selera
2-3 jajka
ok. 10 jajeczek przepiórczych
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, zmielona kozieradka, bazylia, pieprz ziołowy
Warzywa i czosnek zetrzyj na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrój w piórka.
Na rozgrzany olej dodaj cebulę i czosnek podsmaż, następnie dodaj mięso pokrojone na mniejsze kawałki i starte warzywa. Duś pod przykryciem do miękkości, następnie podnieś przykrywkę i duś odparowania nadmiaru płynów. Dodaj przyprawy.
Szpinak – jeśli używasz szpinaku – to wcześniej go rozmroź i odciśnij nadmiar wody lub duś na patelni do odparowania nadmiaru płynów.
Mięso zmiel razem z cebulką i warzywami w maszynce, dodaj szpinak, przyprawy – wymieszaj. Do formy keksowej wyłóż 1/2 masy, na nią ułóż ugotowane wcześniej i obrane jajeczka przepiórcze, przykryj pozostałą masą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40-45 minut. Smacznego!
Bez glutenu, bez nabiału, bez dodatku zbędnych składników i utrwalaczy. Idealny by przemycić warzywa do diety Twojego dziecka, efektywne dla Twoich gości i na święta, super na 2 śniadanie do pracy lub na zajęcia.