Pieczarki faszerowane szpinakiem i jajkiem przepiórczym – przepis
Pieczarki faszerowane szpinakiem i jajkiem przepiórczym – szybkie danie dla zapracowanych 15 min przygotowań + ok. 15 min w piekarniku. Kto może pod koniec posypuje serkiem parmezanem, będzie jeszcze lepsze 🙂 Pieczarki giganty kupiłam w Krakowie w Lidlu.
Świeży szpinak podduś z cebulką, dodaj czosnek, szczyptę soli, pieprz, bazylię – podduś. Pieczarki napełnij farszem. Do każdej z przygotowanych pieczarek wbij jajko przepiórcze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 20 min, aż jajka się zetną.
Jajka przepiórcze są mniej alergizujące niż kurze, pieczarki z kolei są bardzo dobrym źródłem białka witaminy D, selenu, który jest istotny w chorobach tarczycy. Potrawa bezglutenowa, wzbogacająca dietę osób chorych na celiakię i w nietolerancjach pokarmowych.