Pierniczki – przepis

Robicie pierniczki? To podaję przepis na te, które zawsze wychodzą. Możesz je zjeść, zawiesić na choinkę lub obdarować kogoś bliskiego 

Pierniczki dietetykwkrakowie.pl

PIERNICZKI
1/3 szklanki miodu
1/3 kostki masła 82% tłuszczu
2 jajka
2 i 1/4 szklanki mąki (ja używam zwykłej, pszennej)
1 łyżeczka sody
5 łyżek przyprawy do piernika
Miód, masło podgrzej na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Lekko przestudź. Mąkę i sodę przesiej na sicie. Suche składniki przełóż do miski, dodaj miód z masłem, wymieszaj. Przełóż masę na stolnicę i wyrób ciasto. Odstaw na 30 min.- 1 godzinę by ciasto odpoczęło. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i wycinaj pierniczki (rozwałkuj dosyć cienko, pierniczki trochę rosną). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz ok. 8-9 minut. Pilnuj żeby się nie przypaliły, czas pieczenia zależy od Twojego piekarnika.