Sernik na jaglano -piernikowym spodzie – przepis

Sernik na jaglano–piernikowym spodzie to alternatywa dla tych co lubią sernik i piernik. Dwa smaki połączone w jednym zdrowym cieście. Bez mąki, bez glutenu i bez cukru…nawet tego pozornie zdrowego brązowego.

Sernik na jaglano–piernikowym spodzie

(całość – 1619 kcal, jeśli podzielisz ciasto na 14 kawałków to jeden będzie miał 115 kcal)

Składniki:

masa serowa

300 g sera półtłustego

100 g suszonych moreli niesiarkowanych

2 jajka

50 g rodzynek

skórka otarta z 1 cytryny

spód piernikowy

100 g kaszy jaglanej (waga suchego produktu)

2 dojrzałe banany (około 300 g)

1–2 łyżki przyprawy do piernika*

Wykonanie:

Spód piernikowy: morele namocz, najlepiej przez noc w przegotowanej w wodzie. Przed przygotowaniem ciasta odsącz je na sicie. Kaszę jaglaną ugotuj i wystudź. Zmiksuj kaszę z bananami, przyprawą do piernika i 2–3 morelami. Masę wyłóż do foremki.

Masa serowa: ser zmiksuj z morelami, jajkami, skórką cytrynową, pod koniec dodaj rodzynki. Masę serową wyłóż na masę piernikową.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 40 minut. Krój gdy ciasto przestygnie.

Z podanej proporcji wyszły mi dwie foremki: okrągła o średnicy 17 centymetrów oraz keksówka 11×22 centymetry.

Zwróć uwagę, że w ogóle nie użyłam cukru białego, brązowego ani trzcinowego, nie potrzebne są też jego zamienniki takie jak ksylitol. Słodycz sernikowi zapewnią banany, im bardziej są dojrzałe tym ciasto będzie słodsze, a także bogate w potas i błonnik pokarmowy morele oraz rodzynki. Jeśli do sernika dodasz dodatkowe 100 g cukru to kaloryczność ciasta wzrośnie aż o 400 kcal.

*Jeśli chorujesz na celiakię zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, czasami w składzie ma dodatek mąki pszennej.

Spróbuj też pierniczków