Sernik na jaglano -piernikowym spodzie – przepis
Sernik na jaglano–piernikowym spodzie to alternatywa dla tych co lubią sernik i piernik. Dwa smaki połączone w jednym zdrowym cieście. Bez mąki, bez glutenu i bez cukru…nawet tego pozornie zdrowego brązowego.
Sernik na jaglano–piernikowym spodzie
(całość – 1619 kcal, jeśli podzielisz ciasto na 14 kawałków to jeden będzie miał 115 kcal)
Składniki:
masa serowa
300 g sera półtłustego
100 g suszonych moreli niesiarkowanych
2 jajka
50 g rodzynek
skórka otarta z 1 cytryny
spód piernikowy
100 g kaszy jaglanej (waga suchego produktu)
2 dojrzałe banany (około 300 g)
1–2 łyżki przyprawy do piernika*
Wykonanie:
Spód piernikowy: morele namocz, najlepiej przez noc w przegotowanej w wodzie. Przed przygotowaniem ciasta odsącz je na sicie. Kaszę jaglaną ugotuj i wystudź. Zmiksuj kaszę z bananami, przyprawą do piernika i 2–3 morelami. Masę wyłóż do foremki.
Masa serowa: ser zmiksuj z morelami, jajkami, skórką cytrynową, pod koniec dodaj rodzynki. Masę serową wyłóż na masę piernikową.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz około 40 minut. Krój gdy ciasto przestygnie.
Z podanej proporcji wyszły mi dwie foremki: okrągła o średnicy 17 centymetrów oraz keksówka 11×22 centymetry.
Zwróć uwagę, że w ogóle nie użyłam cukru białego, brązowego ani trzcinowego, nie potrzebne są też jego zamienniki takie jak ksylitol. Słodycz sernikowi zapewnią banany, im bardziej są dojrzałe tym ciasto będzie słodsze, a także bogate w potas i błonnik pokarmowy morele oraz rodzynki. Jeśli do sernika dodasz dodatkowe 100 g cukru to kaloryczność ciasta wzrośnie aż o 400 kcal.
*Jeśli chorujesz na celiakię zwróć uwagę na skład przyprawy do piernika, czasami w składzie ma dodatek mąki pszennej.
Spróbuj też pierniczków