Sernik z nutą mango na spodzie z orzechów włoskich.

U mnie dziś takie pyszności SERNIK Z NUTĄ MANGO NA SPODZIE Z ORZECHÓW WŁOSKICH – na końcu znajdziesz przepis, może w tym roku ta zdrowa słodkość znajdzie się na twoim stole?


Masę orzechową scala mus z banana, a do sera dodałam mus z mango, zero cukru, nawet tego trzcinowego, brązowego, kokosowego, ksylitolu, erytrolu i innych wynalazków. Sekretem są mocno dojrzałe owoce. Nie dodawajmy cukru tam gdzie jest on niepotrzebny, bo po co poprawiać naturę?
Nadmiar cukru prostego nie tylko w diecie dziecka jest jedną z przyczyn słabej odporności, zaburzeń mikrobioty jelitowej, przerostu drożdżaków na czele z Candida Albicans, o której dużo piszę w swojej książce, nadwagi i otyłości, zaburzeń hormonalnych, złego samopoczucie, problemów z cerą u nastolatków i niepotrzebnego stresu związanego z brakiem akceptacji siebie.
Niech wasze święta będą słodkie, ale bez przesady 🙂

SERNIK Z NUTĄ MANGO NA SPODZIE Z ORZECHÓW WŁOSKICH
Masa orzechowa: 100 g orzechów włoskich
2 dojrzałe, średnie banany
Masa serowa: 300 g sera półtłustego
dojrzałe (miękkie) mango
2 jajka

W rozdrabniaczu zmiksuj orzechy na proszek, wysyp je do miseczki. Banany obierz i zmiksuj na mus, dodaj orzechy i wymieszaj. Wyłóż masę do keksówki.
Mango obierz, usuń pestkę i miąższ rozdrobnij na mus. Do musu stopniowo dodawaj ser dalej miksując, a następnie dodaj jajka, wymieszaj. Masę wyłóż na masę serową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego.

Mango dzięki zawartości mangiferyny jest super produktem na poprawę odporności, poprawia tkankę łączną, co zwłaszcza dla biegaczy jest bardzo ważne. Życzyłabym sobie, aby świeże mango częściej gościło na moim stole, niestety, nie ten klimat. Na szczęście mam Collagen, który w smaku, dzięki dodatkowi mango jest pyszny, lubię korzystać z naturalnych ekstraktów.