Trufle z ciecierzycy…tylko dla dorosłych

Trufle z ciecierzycy...tylko dla dorosłych dietetykwkrakowie.pl
Trufle z ciecierzycy…tylko dla dorosłych dietetykwkrakowie.pl

Absolutnie żadna z osób, które częstowałam TRUFLAMI Z CIECIERZYCY…TYLKO DLA DOROSŁYCH nie zgadła jaki jest ich główny składnik. Co lepsze te osoby, które deklarowały, że nienawidzą strączkowych, zachwycały się ich genialnym smakiem. No cóż, zanim osądzisz, spróbuj, ciecierzyca jest na tyle plastyczna, że super smakuje na słodko i ze słonymi dodatkami.

Trufle z ciecierzycy
300 g ugotowanej ciecierzycy (ugotuj ją bez dodatku soli) 
70-100 ml rumu
15g oleju kokosowego
łyżka kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100g daktyli
do posypania kakao, wiórki kokosowe

Daktyle namocz w rumie przez kilka godzin (lub zalej rumem poprzedniego wieczora i mocz je przez noc). Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Ciecierzycę, daktyle wraz z rumem, zmiksuj na gładką masę. Dodaj roztopioną czekoladę i kakao – zblenderuj na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w kakao lub wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
Jeśli przygotowujesz trufle dla dzieci, pomiń alkohol, a daktyle namocz w wodzie (lub mleku lub napoju roślinnym).

Kulek nie powinny jeść dzieci, kobiety w ciąży i panie karmiące. Zapomnij o rowerze lub samochodzie, jeśli kulki przypadkowo znalazły się w Twojej jamie ustnej. Tylko zdrowy rozsądek powstrzyma Cię przed konsumpcją trufli przy jednym posiedzeniu; pamiętaj na drugi dzień jazda do klubu albo na matę, żeby je spalić