Tukmaria – nasiona słodkiej bazylii

Tukmaria – nasiona słodkiej bazylii

TUKMARIA czyli nasiona słodkiej bazylii, mogą być dodatkiem do pasty na pierwsze śniadanie. Nasiona pochodzące z terenu Azji, niektóre jej odmiany uznawane za święte, wykorzystywane podczas religijnych rytuałów, wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej, Ajurwedzie, super foods w pełnej krasie. Wzmacnia odporność, bogaty w polifenole, składniki mineralne, witaminy i cenny dla naszej mikrobioty błonnik pokarmowy.

Pasta jajeczna z nasionami tukmarii, pyszne śniadanie wzmacniające układ odpornościowy

Możesz spotkać się z informacjami, że daje uczucie sytości, tak, każda ilość błonnika w naszej diecie będzie dawała to uczucie. Rekomendowana ilość dla osoby dorosłej to 40 gramów na dobę. Mając wartościową dietę naprawdę nie ma konieczności sięgać po drogie suplementy diety, w zasadzie po żadne suplementy z błonnikiem diety. Jedząc wartościowo, pijąc odpowiednią ilość płynów i włączając regularny ruch ważny dla prawidłowej pracy jelita, zaparcia nie powinny ciebie dotyczyć. Pacjenci z chorobami jelit z ZJD, SIBO bardzo ograniczają błonnik w diecie, eliminując coraz to nowe grupy pokarmów, jednocześnie sięgają po błonnik z suplementów (?!). Produkty z błonnikiem należy tak jak wszystkie produkty dokładnie rozdrobnić w jamie ustnej i wymieszać je ze śliną, w której znajduje się amylaza ślinowa.

Błonnik znajduje się w praktycznie każdym (oprócz kawy, jajka, jogurcie) elemencie naszego śniadania – w mango, maku białym w makowiankach, papryce, zielenie, pieczywie, tukmarii. Ziarna słodkiej bazylii podobnie jak nasiona chia przed spożyciem należy koniecznie namoczyć, wieczorem zalałam je wodą, możesz też dodać je go gotującej się zupy, wtedy moczenie jest zbędne. W smaku według mnie raczej obojętne, nie przypominają aromatycznego ziela bazylii, ale kuleczki dają fajną teksturę w jakie ustnej, może coś na kształt kawioru? Ziarenka przyjemnie pękają.

PASTA JAJECZNA Z TUKMARIĄ (ZIARNAMI SŁODKIEJ BRAZYLII)

3 jajka ugotowane na twardo

2 łyżki tukmarii namoczone w wodzie przez noc

2–3 łyżki jogurtu naturalnego

kawałek cebuli drobno posiekanej (przy mocnych wzdęciach możesz pominąć)

przyprawy: pieprz, sól, zmielona kozieradka, koperek

Zmiksuj wszystkie składniki na pastę.

MAKOWIANKI możesz zrobić w ten sam sposób jak sezamki, tylko zamiast sezamu dodajesz mak biały.