Zielony koktajl z jarmużem – przepis
ZIELONY KOKTAJL Z JARMUŻEM
Inne zielone przysmaki możesz przetestować tu http://www.dietetykwkrakowie.pl/…/kolendra-przepisy-paste-…/ oraz szpikowym makaronie
J A R M U Ż – kwintesencja zdrowia w zielonej barwie, bogaty z w beta-karoten, potas, kwas foliowy, witaminę C, K, E, żelazo – czyli dobry produkt dla osób, które mają problemy z anemią i sportowców (zwłaszcza biegaczy, kobiet). Cudowne źródło wapnia w 100 g -157 mg wapnia, spoko, na 100 g jest go dużo pytanie czy w jednej porcji zjesz go aż tyle? Jadalne są liście , które można dodawać do różnego rodzaju koktajli (czy też produkcji chipsów z jarmużu), jedynie osoby z autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy Hashimoto, niedoczynnością tarczycy nie powinny z nim przesadzać. Warzywo należy do warzyw kapustowatych, a więc zawiera goitrogeny. Kiedyś bardzo bardzo się ich bano, ale foliany i tak przeważają, ma więcej zalet niż wad – tyle, że nie jedz go co codziennie..
Składniki:
jarmuż
natka pietruszki
banan
kiwi
sok z cytryny
H2O
Wszystkie składniki zmiksuj – smacznego
Obowiązkowo po treningu bo…wit C (natka, jarmuż, kiwi, cytryna – działa przeciwzapalnie, bierze udział w syntezie kolagenu), foliany (jarmuż, natka – dla krwinek czerwonych), woda (minerały i nawodnienie), potas (banan, natka, jarmuż – praca mięśni, elektrolity).