Nasiona Chia
Superfoods to grupa produktów o dużych wartościach odżywczych, które mają za zadanie odżywić jakościowo organizm. Do nich należą również NASIONA CHIA – czyli różne odmiany SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ. Już Azteccy wojownicy odkryli jej korzystne działanie przeciw zmęczeniu i osłabieniu – pora na Was.
Zalety spożywania Chia:
-
obniżają poziom kwasu mlekowego w mięśniach, dzięki czemu umożliwiają szybszy powrót do formy po intensywnym treningu
-
łagodzą objawy depresji, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację – po części dzięki dużej zawartości kwasów omega-3
-
pomagają przy przewlekłym zmęczeniu i osłabieniu organizmu – w sam raz na zimową aurę.
-
działają przeciwzapalnie i łagodząco przy zmianach stawowych, pourazowych, przy egzemach skórnych (również przeciwzapalne działanie kwasów omega-3)
-
zawierają sporą zawartość błonnika pokarmowego(frakcje rozpuszczalne i nierozpuszczalne), zapobiegają zaparciom lub pomagają je zwalczyć.
-
wspomagają obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
-
korzystne dla osób będących na diecie odchudzającej jako wspomaganie zbilansowanej diety – błonnik gwarantuje sytość, zapobiega zmęczeniu osłabieniu i ciekawy zamiennik wysokokalorycznych deserów
Z czym to się je? Nasiona mogą być dodatkiem do surówek, sałatek, musli; używane są jako zagęstnik do zup i sosów. Ale dla mniej najlepsze w formie deseru z innymi super foods, czyli orzechami lub jagodami Goi. Pamiętajcie z niczym nie można przesadzać, nie jest to remedium na całe zło i złe samopoczucie. Wasza dieta powinna być odpowiednia wtedy takie naturalne „wspomagacze” dają pożądany efekt. Zalecana ilość ziaren na dzień to 1 łyżka. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością
Deser z ziarnami Chia – bezglutenowy
1 łyżka ziaren
ok. 100 ml mleka, napoju sojowego, ryżowego, z migdałów (co kto może, co kto toleruje)
do posłodzenia do wyboru: szczypta stewii, cukru, ksylitolu, syropu z agawy, miodu
dodatki: orzechy, jagody Goi, owoce
Nasiona zalewamy zimnym płynem i zostawiamy na noc w lodówce. Przed spożyciem dekorujemy dodatkami.