Sernik z kaszą jaglaną – przepis
SERNIK Z KASZĄ JAGLANĄ – PRZEPIS
250 g kasza jaglana (waga suchych ziaren)
400g ser twarogowy chudy
skórka starta z 1 pomarańczy
6 łyżek oleju rzepakowego
ok. 40-50g rodzynek
4 jajka
4 łyżeczki cukru (ksylitolu lub stewi) – można pominąć
-
Kaszę jaglana gotujemy (1 porcja kaszy – 1,5 porcji wody). Jeszcze ciepłą rozbijamy na jak najdrobniejsze grudki. Jeśli ktoś chce można lekko ostudzaną zmielić blenderem na gładką masę – ja piekłam bez i ziarenka kaszy mi nie przeszkadzały, nie były wyczuwalne.
-
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą na około 20-30 min. aby zmiękły – po tym czasie odcedzamy je na sitku
-
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Z 3 białek ubijamy pianę.
-
Ser miksujemy mikserem na gładką masę z żółtkami i pozostałym białkiem, ewentualnie z dodatkiem cukru. Dodajemy skórkę z pomarańczy, rodzynki. Miksujemy razem.
-
Do masy serowo – jajecznej dodajemy ugotowana kaszę, miksujemy z użyciem haków do miksera.
-
Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy.
-
Masę wylewamy do blaszki do ciasta (u mnie okrągła o średnicy 20 cm) i dociskamy łyżką.
-
Pieczemy 40 min. w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kroić jak przestygnie, ciepły może się pokruszyć.
Przepis można dowolnie modyfikować: więcej sera mniej kaszy, większy dodatek bakalii
Smacznego!
Całość ciasta 2506 kcal
przy podziale na 8 kawałków 1 kawałek = 313 kcal
Zwykły sernik 100 g to około 330-360 kcal, tutaj naszą „wymówką” żeby zjeść kolejny kawałek jest: zawartość żelaza, krzemu, witamin z grupy B, magnez – które znajdziecie w kaszy. Wypiek w 100% bezglutenowy. Osoby chore na celiakię czy nietolerancje glutenu powinny w okresie świąt uważać na mielone sery sprzedawane w pudełkach, czasami aby zagęścić masę używana jest mąka.