Wytrawne muffiny z musem z dyni i kardamonem

Coś dla fanów czekolady w wersji wytrawnej, symboliczny dodatek cukru może sprawić, że nie wszystkim będą smakować, ale jeśli do zdrowych muffinek z dynią dodamy szklankę cukru, która jest standardowo w tego typu przepisach to czy możemy mówić o zdrowiu?

WYTRAWNE MUFFINY Z MUSEM Z DYNI I KARDAMONEM.
składniki mokre: 300 g surowej dyni zmiksowanej na mus
2 jajka
100 g oleju
składniki suche: 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru kokosowego (możesz zamienić na zwykły lub dodać kilka namoczonych i rozdrobnionych daktyli)
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
3 ziarenka kardamonu (rozgnieć i wyjmij nasionka)
4-5 kostek czekolady – pokrój na mniejsze kawałki


Suche składniki przesiej przez sito. Mokre wymieszaj trzepaczką. Połącz składniki – wyłóż do foremek na muffiny, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25-27 min (do tzw.suchego patyczka).
Smacznego!