Cukinia faszerowana kaszą gryczaną
Cukinia faszerowana kaszą gryczana i serem feta, przepis na smaczny i lekki posiłek. Cukinia jest warzywem o małej kaloryczności dlatego warto ją wykorzystać w dietach odchudzających, a kasza gryczana to bogactwo witamin i składników mineralnych. Ten bezglutenowy produkt z uwagi na duże wartości odżywcze zalecana dla osób chorujących na celiakię czy alergie pokarmowe. W przepisie nie ma mięsa wiec śmiało mogą nim inspirować się również wegetarianie.
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną
cukinia (raczej z tych mniejszych, nie przerośnięta)
kasza gryczana
papryka czerwona
jajko
ser feta
przyprawy: kolendra, gałka muszkatołowa, drobno pokrojona papryczka chilli, natka pietruszki
Kaszę gryczaną gotujemy z dodatkiem odrobiny kolendry i gałki muszkatołowej. Cukinię przekrawamy na pół i wydrążamy środek. W misce mieszamy ugotowana i przestudzona kaszę, dodajemy drobno pokrojony wydrążony środek cukinii, drobno pokrojoną paprykę czerwoną i chilli, dodajemy jajko, mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie mieszamy. Nakładamy farsz na wydrążoną cukinie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni i pieczemy 20-30 minut.
Smacznego!