Bezglutenowe placuszki gryczane

Bezglutenowe placuszki gryczane – przepis

Mąki naturalnie bezglutenowe w teorii nie powinny zawierać glutenu, w praktyce niestety jak wykazują kolejne kontrole Stowarzyszenia Osób Chorych na Celiakię i na Diecie Bezglutenowej już nie jest tak pięknie (http://www.celiakia.pl/kontrola-w-firmie-radix-bis-ciag-dalszy-naszych-interwencji/). W celiakii nawet mała ilość glutenu doprowadza do uszkodzenia kosmków jelitowych lub utrudnia ich regenerację. Kupując mąki ze znakiem przekreślonego kłosa nadawany przez stowarzyszenie macie pewność, że nie zawiera on szkodliwego dla Was składnika.
Moja propozycja na placuszki, również dla osób na diecie bez mlecznej i bez jajka.


BEZGLUTENOWE PLACUSZKI GRYCZANE  Z SIEMIENIEM LNIANYM
100g mąki gryczanej BEZGLUTEN
3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złociste)placuszki gryczane z domową czekoladą
2 szklanki wody (w temperaturze pokojowej)

Do miski przesiej mąkę, dodaj siemię lniane i 1,5 szklanki wody. Całość zmiksuj mikserem i odstaw na 30 minut, aby z siemienia wytworzył się kleik. Po tym czasie zmiksuj raz jeszcze, gdy ciasto jest za gęste, dodaj pozostałą wodę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzej patelnie teflonową i łyżką wykładaj ciasto formując nieduże placuszki, smaż z obu stron. Ja nie używam do smażenia tłuszczu, wszak po to wymyślono patelnie teflonowe i ceramiczne. Podawaj z owocami lub domową czekoladą.

DOMOWA KOKOSOWA CZEKOLADA (również bezglutenowa, bez mleka, bez jaj)
Rozpuść kilka łyżek oleju kokosowego (extra vergine lub vergine, z certyfikatem Euroliść), dodaj kilka łyżek karobu, tak, aby czekolada nadal miała płynną konsystencję), zmielone wiórki kokosowe, wymieszaj. Polej placuszki.