Serek z truskawkami – przepis

Serek z truskawkami z pieczywem bezglutenowym
Serek z truskawkami z pieczywem bezglutenowym

Serek z truskawkami, truskawki kupicie na każdym placu w Krakowie, warto wybierać świeże i pachnące!

Słodki smak lata, myślę, że większość z Was czeka na nie przez większą część roku. Mowa oczywiście o TRUSKAWKACH…Nisko kaloryczne   ( w 100 g tylko 28 kcal), a więc w odpowiednich ilościach zalecane w dietach odchudzających, zasadotwórcze, bogate w witaminę C, potas i inne antyoksydanty, obniżają poziom cholesterolu, obniżają ciśnienie, oczyszczają organizm, wspierają pracę wątroby i układ immunologiczny. Można je wykorzystywać do produkcji dżemów, koktajli, do produkcji ciast (oczywiście dietetycznych :). A także jako moja propozycja – past na kanapkę. Osoby chore na celiakię powinny unikać wszelkich smakowych serków, jogurtów, niestety gluten może znaleźć się w nich poprzez przypadkowe zanieczyszczenie lub jako składnik jakiegoś dodatku użytego w produkcji. Z drugiej strony wszelkim dodatkom mówimy stanowczo NIE! i jeśli chcemy mieć serek z truskawkami to powinny się znaleźć w nim: serek i…truskawki

SEREK Z TRUSKAWKAMI – przepis
truskawki (umyj je i odsącz na sicie, pamiętaj, żeby umyć je gdy jeszcze będą miały szypułki, w ten sposób unikamy dostania się wody do środka owocu)
ser twarogowy chudy
jeśli chcesz możesz dodać 1-2 łyżeczki jasnego syropu z agawy i 1-2 łyżeczki jogurtu naturalnego

Ser i część truskawek (ewentualnie syrop i jogurt naturalny) umieść w blenderze i zmiksuj na gładką pastę). Pozostałe truskawki pokrój w kosteczkę i wymieszaj z masą serową. Smaruj pieczywo lub wafle ryżowe. Osoby na diecie bezglutenowej wybierają oczywiście chleb bezglutenowy.