Kulki mocy kawowe ze słonecznikiem
KULKI MOCY KAWOWE ZE SŁONECZNIKIEM
Słodziutkie, bezglutenowe, szybkie w wykonaniu, z chrupiącą nutą, którą tym razem nadaje podprażony słonecznik.
200 g daktyli
100 g łuskanych pestek słonecznika
50 g oleju kokosowego, 120 ml espresso
30-40 g płatków owsianych błyskawicznych
Daktyle zalej espresso i zostaw na 1-3 godzin. Po tym czasie odsącz na sicie. W międzyczasie podpraż na suchej patelni słonecznik i ostudź je. W rozdrabniaczu zmiksuj słonecznik, ale nie na drobny proszek, zostaw kilka łyżek do obtoczenia kulek. Wysyp je do miseczki. W tym samym rozdrabniaczu zmiksuj daktyle, następnie dodaj rozpuszczony olej, płatki owsiane i zmiksowane orzechy. Całość wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki, obtaczaj je w słoneczniku i wstaw do lodówki by masa stężałą. Smacznego!
spróbuj również kulek mocy śliwowych i daktylowych z migdałami
kulek mocy z orzechami ziemnymi