Piernik z jabłkami z mąką teff – przepis
Piernik z jabłkami z mąką teff – zdarza Wam się kupić zdrowy produkt i nie wiecie co z z nim zrobić? Ja tak kupiłam mąkę teff. Teff to bezglutenowe zboże, bogate w żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B. Stwierdziłam, że trzeba jakoś ją wykorzystać, a że po głowie od jakiegoś czasu chodził mi smak piernika to powstało takie smaczne cudo.
Piernik z jabłkami możesz zabrać ze sobą na 2 śniadanie lub podwieczorek do pracy, szkoły lub tak jak ja przygotowałam sobie piernik na drogę do Warszawy jadąc na konferencje „Nowatorskie metody leczenia nadwagi i otyłości” Pamiętaj, on też ma kalorie, więc ja uważam, że nawet takie super zdrowe ciasta be cukru powinno być uwzględnione w codziennym bilansie energetycznym, a nie powinno być dodatkową przekąską. Zwłaszcza osoby, które walczą z kilogramami powinny tą radę sobie wziąć do serca.
PIERNIK Z JABŁKAMI Z MĄKĄ TEFF
100 g mąka pszenna
100 g mąka z teff
3 jajka
500 g słodkich jabłek- u mnie Ligol
2-3 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki przyprawy do piernika
10 łyżek oleju – u mnie rzepakowy
Jabłka zetrzyj na dużych oczkach tarki. Mąki oraz przyprawy, sodę, proszek, kakao przesiej przez sito – wymieszaj. Białka jaj oddziel od żółtek. Z białek ubij mikserem pianę.
W misce wymieszaj starte jabłka, olej z żółtkami jaj. Dodaj suche składniki czyli mąki z przyprawami. Wymieszaj. Następnie dodaj ubitą pianę z białek jaj i delikatnie wymieszaj. Wyłóż foremkę keksową papierem do pieczenia, wyłóż masę, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.
Smacznego 🙂