Kulki mocy śliwkowo-kokosowe – przepis
KULKI MOCY ŚLIWKOWO-KOKOSOWE ok. 19 szt
200 g śliwka suszona kalifornijska
100 g wiórki kokosowe
100 g płatki owsiane górskie
6 łyżek oleju kokosowego
50 g pestek dyni (podpraż je wcześniej na suchej patelni)
Śliwki suszone namocz w wodzie ok. 1-3 godziny przed przygotowaniem kulek. Po tym czasie odsącz je na sitku. W rozdrabniaczu zmiksuj płatki owsiane i wiórki kokosowe (nie muszą być zmiksowane na proszek), kolejno dodaj śliwki, rozpuszczony olej kokosowy i miksuj do powstania masy. Pod koniec dodaj pestki dyni i tylko krótko wymieszaj.
Wilgotnymi dłońmi (wtedy masa nie klei się do rąk) formuj kuleczki. Wstaw na chwilę do lodówki, by masa stężała.
Przechowuj w lodówce kilka dni.
Bezglutenowe (użyj płatków owsianych bezglutenowych z certyfikatem)
bez pszenicy
bez jaj
bez soi
bez konserwantów (użyj śliwek eko) i zbędnych dodatków
idealne na wycieczkę, na drugie śniadanie lub podwieczorek, dają powera po treningu
Spróbuj również kulek mocy daktylowo-migdałowych