Muffiny z gruszką i figą
Muffiny z gruszką i figą (9 sztuk)
produkty suche:

100 g mąka owsiana
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g kakao (2 łyżki)
produkty mokre:
50 g napój/mleko roślinne lub zwykłe mleko
40 g olej rzepakowy
2 jajka (ok. 136 g)
1 mała gruszka konferencja (ok. 112 g)
50 g suszona figa
Gruszkę i figi posiekaj w drobną kostkę. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszaj razem suche i mokre składniki, wykładaj masę do foremki na muffiny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 23-25 minut.
Całość 1 278 kcal
Przy podziale na 9 sztuk – jedna 142 kcal