Sałatka z soczewicą i kaszą gryczaną
SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KASZĄ GRYCZANĄ
soczewica zielona
kasza gryczana
ogórki kiszone (najlepiej domowej roboty)
awokado
papryka czerwona
truskawki
sezam niełuskany (ma więcej wapnia niż łuskany)
oliwa z oliwek lub olej lniany
przyprawy: sok z cytryny, bazylia lub inne zioła, pieprz czarny, koperek
Soczewicę i kaszę opłucz pod bieżącą wodą, odsącz i ugotuj do miękkości. Paprykę pokrój w paseczki. Awokado obierz, usuń pestkę, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Ogórki pokrój w paseczki lub kostkę. Wymieszaj wszystkie składniki.
100% bezglutenowe
100% bez pszenicy
100% bez laktozy
100% wegetariańskie
100% wegańskie
Smacznego
Warto 1-2 razy w tygodniu białko mięsa zastąpić białkiem z suchych nasion roślin strączkowych (u osób z chorobami autoimmunologicznymi, zwłaszcza Hasimoto i niedoczynnością tarczycy – oprócz soi). Nadmierne spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, może przyczyniać się do rozwoju raka, zwłaszcza raka jelita grubego i odbytnicy. Dieta powinna być różnorodna, a strączkowe zalecane są zwłaszcza w cukrzycy i dla osób odchudzających się. Z uwagi na sporą zawartość puryn chorzy na dnę moczanowa powinny strączkowe wyeliminować lub jeść bardzo mała ilość, odpowiednio przygotowane.