Bezglutenowe Święta
Okres Świąteczny to ciężka próba dla osób na diecie bezglutenowej. Na co szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby na diecie bezglutenowej?
- opłatek wigilijny bezglutenowy – pamiętajcie, że zwykły opłatek produkowany jest z mąki pszennej,
ale producenci wychodząc naprzeciw wprowadzili jego pozbawiony glutenu odpowiednik. Najlepiej żeby opłatkiem tym dzieliła się cała rodzina
- ryba smażona w panierce – bułkę tartą zastępujemy bułką bezglutenową, używamy maki ze zbóż bezglutenowych
- uszka, pierogi – zamiast mąki pszennej – mąki bezglutenowe
- kutia – tradycyjnie przygotowywana z pszenicy, jako zamiennik warto wykorzystać bezglutenową canihuę
- wypieki świąteczne – na bazie mąk bezglutenowych, z wykorzystaniem proszku do pieczenia bezglutenowego
- ser do sernika – uwaga na zmielone sery kupowane w pudełkach, do zagęszczenia masy często wykorzystywana jest mąka pszenna. Może warto pokusić się o sernik z kaszą jaglaną?
- bakalie – aby owoce suszone nie sklejały się czasami używana jest mąka, na opakowaniu może być informacja „zawiera śladowe ilości…”
Warto przemyśleć świąteczne menu wcześniej, aby później cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw w wersji bezglutenowej.
Na okres świąteczny i Nowy Rok życzę wszystkim spokoju i przede wszystkim zdrowia. Zapraszam na konsultacje w Krakowie jeśli macie jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, czy ciężko okiełznać Wam dietę bezglutenową – razem znajdziemy „złoty środek”