Bezglutenowe Święta

Okres Świąteczny to ciężka próba dla osób na diecie bezglutenowej. Na co szczególnie powinny zwrócić uwagę osoby na diecie bezglutenowej?

  • opłatek wigilijny bezglutenowy – pamiętajcie, że zwykły opłatek produkowany jest z mąki pszennej,
    Opłatek bezglutenowy
    Opłatek bezglutenowy

    ale producenci wychodząc naprzeciw wprowadzili jego pozbawiony glutenu odpowiednik. Najlepiej żeby opłatkiem tym dzieliła się cała rodzina

  • ryba smażona w panierce – bułkę tartą zastępujemy bułką bezglutenową, używamy maki ze zbóż bezglutenowych
  • uszka, pierogi – zamiast mąki pszennej – mąki bezglutenowe
  • kutia – tradycyjnie przygotowywana z pszenicy, jako zamiennik warto wykorzystać bezglutenową canihuę
  • wypieki świąteczne – na bazie mąk bezglutenowych, z wykorzystaniem proszku do pieczenia bezglutenowego
  • ser do sernika – uwaga na zmielone sery kupowane w pudełkach, do zagęszczenia masy często wykorzystywana jest mąka pszenna. Może warto pokusić się o sernik z kaszą jaglaną?
  • bakalie – aby owoce suszone nie sklejały się czasami używana jest mąka, na opakowaniu może być informacja „zawiera śladowe ilości…”

Warto przemyśleć świąteczne menu wcześniej, aby później cieszyć się smakiem tradycyjnych potraw w wersji bezglutenowej.

Na okres świąteczny i Nowy Rok życzę wszystkim spokoju i przede wszystkim zdrowia. Zapraszam na konsultacje w Krakowie jeśli macie jakiekolwiek problemy ze zdrowiem, czy ciężko okiełznać Wam dietę bezglutenową – razem znajdziemy „złoty środek”