Chlebek z fasoli z suszonymi pomidorami i oliwkami – przepis

Chlebek z fasoli z suszonymi pomidorami i oliwkami dietetykwkrakowie.pl
Chlebek z fasoli z suszonymi pomidorami i oliwkami dietetykwkrakowie.pl

CHLEBEK Z FASOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI

Do przygotowania chlebka potrzebujesz:
200 g płatki owsiane górskie*
płaska łyżeczka proszku do pieczenia*
250 g ugotowanej czerwonej fasoli (możesz wykorzystać tą z puszki, pamiętaj żeby wcześniej ją opłukać i odsączyć)
oliwki czarne i suszone pomidory – ilość wg preferencji (u mnie jedna solidna garść oliwek i 5 suszonych pomidorów)
3 ząbki czosnku – drobno je posiekaj
2 jajka
przyprawy: zmielona kozieradka, pieprz czarny, bazylia, czubrzyca zielona, natka pietruszki

Wykonanie: Płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia zmiksuj na proszek, następnie dodaj fasolę – miksuj razem przez kilka minut. dodaj przyprawy oraz jajka – miksuj kolejne 2-3 minuty – masa ma się porządnie wymieszać. Pod koniec dodaj pokrojone na mniejsze kawałki oliwki, suszone pomidory, czosnek, natkę pietruszki – wymieszaj łyżką.
Masę wyłóż do keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 30 min. Chlebek pokrój gdy wystygnie, ciepły może się kruszyć.

*jeśli chorujesz na celiakię użyj certyfikowanego proszku do pieczenia oraz płatków; uwaga nie wszyscy chorzy tolerują bezglutenowy owies – skonsultuj to ze swoim lekarzem lub dietetykiem

chlebek jest bez pszenicy, bez nabiału, bez soi, bez polepszaczy i konserwantów, szybki w  przygotowaniu, idealny jako przekąska na 2 śniadanie lub podwieczorek lub do zabrania na górską wycieczkę

Spróbuj również chlebka owsianego z bananami