Ciasteczka dyniowo-marchewkowe z migdałami
Przepyszne CIASTECZKA DYNIOWO-MARCHEWKOWE Z MIGDAŁAMI to posiłek dla osób, które cenią sobie ładną cerę. Co jest w nich cenne:
beta karoten – zawarty między innymi w pomarańczowych warzywach (dynia, marchew)
witamina E – zwana witaminą młodości zawarta w migdałach
cynamon, który ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne
prosty skład, tylko cztery składniki i cynamon; brak konserwantów, barwników i innych polepszaczy smaku. Pamiętajcie, że skóra to narząd detoksykacyjny, przez który organizm chce się pozbyć toksyn, również tych, które pochodzą z przetworzonej żywności.
Jeśli chcesz mieć ładną cerę to nie zapominaj o systematycznym jej dotlenianiu, ja dziś swój organizm, w tym skórę dotleniałam w zimowej scenerii Beskidu Makowskiego: trasa Pcim – żółty szlak na Kotoń – zielony na Sularzową – czerwony do Myślenic to 19 kilometrów. Trochę deszczu, trochę śniegu – dla mnie idealne warunki. Uwielbiam chodzić po śniegu. Dla kobiety taka trasa to wydatek energetyczny 1500 kilokalorii, dla zobrazowania tyle mają 3. tabliczki czekolady, którą jeśli masz problemy z cerą warto eliminować. Wielu osobom, nasila między innymi trądzik, wypryski skórne.
CIASTECZKA DYNIOWO-MARCHEWKOWE Z MIGDAŁAMI
Składniki:
220 g dynia
150 g marchew (1 większa sztuka)
50 g płatki owsiane błyskawiczne
300 g banany (2 sztuki)
cynamon
Wykonanie: Marchew i dynię obierz ze skórki i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Banany obierz ze skórki i zmiksuj na mus. W misce połącz składniki wraz z cynamonem. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego lub okrągłe ciasteczka i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub matą do pieczenia wielokrotnego użytku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 25-30 minut.
Całość ma 845 kcal, a z podanych proporcji wychodzi 23 kulki. Ciasteczka są wilgotne w środku, a podczas pieczenia w kuchni roznosi się aromatyczny zapach cynamonu.
Spróbuj też ciasteczek orzechowych