Bounty jaglane bez pieczenia, bezglutenowe – przepis
Bounty jaglane bez pieczenia
300 g kaszy jaglanej (waga suchego produktu)
50 g wiórek kokosowych
100 g śmietanki kokosowej (to stała część, która oddziela się po otworzeniu puszki z mleczkiem kokosowym)
ok.4-5 łyżek miodu lub jasnego syropu z melasy lub syropu z agawy
polewa czekoladowa:
40 g oleju kokosowego
40-50 g sproszkowanego ziarna kakao (lub zwykłe kakao lub karob
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie bounty jaglanego: Kaszę jaglaną opłucz kilkukrotnie i odsącz na sicie. Jeśli ktoś z Was wyczuwa goryczkę, może przelać kaszę wrzącą wodą, odsączyć. Ziarna włóż do garnka z grubym dnem, zalej wodą (porcja kaszy=ok. 2-2,5 porcji wody), dodaj wiórki kokosowe i gotuj ok.17-20 minut. Do jeszcze ciepłej dodaj śmietankę koksową, miód – wymieszaj. Ciepłą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj na plaster ok.2-3 cm.
Przygotuj polewę: rozpuść olej kokosowy, dodaj kakao (ewentualnie łyżkę miodu), wymieszaj. Rozsmaruj masę na kaszy, udekoruj wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, aby masa bounty jaglanego stężała.
Bezglutenowe, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, bez soi – idealne na diecie bezglutenowej, dietach eliminacyjnych zalecanych również w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych; wegetariańska, wegańska, bez sztucznych barwników, aromatów i chemii. Batoniki z bounty jaglane są idealne na górską wycieczkę, przy wysokiej temperaturze otoczenia – zrezygnuj z polewy czekoladowej, która może się roztopić.
Spróbuj też szarlotki jaglanej bezglutenowej i jaglanego sernika