Bounty jaglane bez pieczenia, bezglutenowe – przepis

Bounty jaglane bez pieczenia

300 g kaszy jaglanej (waga suchego produktu)

bounty jaglane bezglutenowe, bez pieczenia dietetykwkrakowie.pl
bounty jaglane bezglutenowe, bez pieczenia dietetykwkrakowie.pl

50 g wiórek kokosowych

100 g śmietanki kokosowej (to stała część, która oddziela się po otworzeniu puszki z mleczkiem kokosowym)

ok.4-5 łyżek miodu lub jasnego syropu z melasy lub syropu z agawy

polewa czekoladowa:

40 g oleju kokosowego

40-50 g sproszkowanego ziarna kakao (lub zwykłe kakao lub karob

wiórki kokosowe do posypania

świąteczne bezglutenowe bounty jaglane
świąteczne bezglutenowe bounty jaglane

Wykonanie bounty jaglanego: Kaszę jaglaną opłucz kilkukrotnie i odsącz na sicie. Jeśli ktoś z Was wyczuwa goryczkę, może przelać kaszę wrzącą wodą, odsączyć. Ziarna włóż do garnka z grubym dnem, zalej wodą (porcja kaszy=ok. 2-2,5 porcji wody), dodaj wiórki kokosowe i gotuj ok.17-20 minut. Do jeszcze ciepłej dodaj śmietankę koksową, miód – wymieszaj. Ciepłą masę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmaruj na plaster ok.2-3 cm.

Przygotuj polewę: rozpuść olej kokosowy, dodaj kakao (ewentualnie łyżkę miodu), wymieszaj. Rozsmaruj masę na kaszy, udekoruj wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, aby masa bounty jaglanego stężała.

Bezglutenowe, bez pszenicy, bez jaj, bez nabiału, bez soi – idealne na diecie bezglutenowej, dietach eliminacyjnych zalecanych również w Hashimoto i innych chorobach autoimmunologicznych; wegetariańska, wegańska, bez sztucznych barwników, aromatów i chemii. Batoniki z bounty jaglane są idealne na górską wycieczkę, przy wysokiej temperaturze otoczenia – zrezygnuj z polewy czekoladowej, która może się roztopić.

Spróbuj też szarlotki jaglanej  bezglutenowej i jaglanego sernika 

śmietanka kokosowa
śmietanka kokosowa
masa jaglana z domową polewą czekoladową
masa jaglana z domową polewą czekoladową