Chaywanprash – zdrowa alternatywa deseru

Chaywanprash – zdrowa alternatywa deseru

Chyawanprash jest moją alternatywą słodkości, która często jest stosowana w medycynie Ajurwedyjskiej, wspiera układ odpornościowy i trawienny. To produkt, któremu bliżej powinny się przyjrzeć osoby z chorobami jelit: SIBO, zespój jelita drażliwego, ale też osoby, które dbają o swój układ odpornościowy.

Chyawanprash bogactwo ziół i cennych składników dla zdrowia

CHYAWANPRASH (czyt: czawanprasz lub czawanpras) to rodzaj pasty, który jest przygotowywany na bazie owoców amli i wielu przypraw, częstym dodatkiem jest sklarowane masło ghee, miód, czasami pojawia się cukier. Skład w zależności od producenta może się różnić i podejrzewam, że w Indiach, jest tak jak z polskim bigosem – ile domów tyle receptur.

W składzie pasty, chociaż często możecie się spotkać z określeniem dżem jest nawet do 45 różnych ziół między innymi kardamon, ashwagandhę, neem, pieprz długi, białe drzewo sandałowe, tulsi, arjunę, brahmi, szafran, kora cynamonu, gałka muszkatołowa, kurkumę, jest wiele ziół, które są stosowane w medycynie Ajurwedyjskiej, które mają swoje nazwy rodzajowe, trudne do przetłumaczenia na język polski. Smak według mnie obłędny, korzenny, słodki, lekko kwaśny, intensywny, przyjemnie gryzący po podniebieniu, rozgrzewający i bardzo przyjemny.

Jak stosować?

Wystarczy zjeść 1 do 2 łyżeczek dziennie (czasami trudno się powstrzymać :), można dodać do kawy, gorzkiej herbaty, jako mini deser po obiedzie, aby dopełnić słodki kubek smakowy na języku (ale potrzymaj dłużej na końcu języka, tam jest najwięcej kubków smakowych odbierających słodki smak), na ciasteczko owsiane. W zasadzie metoda podania jest dowolna, chodzi o to aby ją zjeść i zadbać o swój organizm. Porcja ok. 15 g ma 60 kcal (chociaż wartość może się różnić w zależności od składu i producenta). Jedno ciastko ok. 100 g może za to mieć 500 kcal i często nie wnosi nic oprócz chwili przyjemności.

Na co działa Chyawanprash?

Pasta jest cennym deserem dla całego organizmu, zioła zawarte w niej korzystnie wpływają praktycznie na wszystkie procesy życiowe:

  • Przede wszystkim wspiera układ odpornościowy, dzięki zawartości przypraw o działaniu przeciwbakteryjnym na przykład tulsi, cynamon, a także głównej bazie pasty czyli amli, która ma bardzo dużą zawartość witaminy C (zastanawia mnie jaki jest stan witaminy C rzeczywisty po obróbce termicznej, pastę przygotowuje się jak nasze dżemy czyli gotuje się, a wiemy, że wit. C jest bardzo nietrwała).
  • Poprawia trawienie – korzenne, może lekko goryczkowe przyprawy doskonale pobudzają wydzielanie śliny oraz soków trawiennych, nawet rozsądniejsze było by wzięcie łyżeczki pasty około 15 minut przed posiłkiem.
  • Korzystnie wpływa na stan włosów, z amli produkowane są na przykład maseczki, wcierki służące wzmacnianiu cebulek włosów.
  • Korzystnie wpływa na stan skóry, cerę – zioła o działaniu przeciwbakteryjnym, brak konserwantów, pamięta skóra jest narządem wydalniczym, jeśli masz słabą dietę, spożywasz dużo żywności przetworzonej to toksyny będą chciały opuścić twój organizm m.in. przed gruczoły łojowe. Nadmiar cukru sprzyja glikacji komórek, czyli przyśpiesza proces starzenia się.
  • Korzystnie wpływa na zmęczenie, osłabienie, brak energii – często w składzie można znaleźć adaptogen – korzeń ashwagandhy, szafran, który w wielu badaniach wykazuje działanie przeciwdepresyjne. Dodatkowo po spożyciu 2 łyżeczek pasty nie masz tak dużego wyrzutu glukozy, jak po ciastku, następnie jego spadku co często kończy się hipogliekmią.
  • Afrodyzjak – przyprawy często działają korzystnie zwiększając libido, plus nie ma „śpiączki” jak po spożyciu dużej ilości słodyczy, co jest skutecznym środkiem antykoncepcyjnym 🙂
  • Korzystny dla wątroby, cenny narząd detoksykacyjny, przyprawy wspomagają trawienie
  • Działanie przeciwzapalne – przyprawy i substancje czynne w nich zawarte między innymi olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, związki garbnikowe działają antyoksydacyjnie, to również świetna profilaktyka chorób cywilizacyjnych, w tym chorób nowotworowych. Więcej na temat przypraw i ich cennych właściwości przeczytaj TU

Czy można podawać dzieciom?

Z uwagi na zawartość miodu i ziół nie jest zalecany dla dzieci poniżej 3 roku życia. Dzieciom od 4 r.ż. proponuję maksymalnie 1/4 łyżeczki/dzień, a im starsze dziecko tym można dojść do 1 łyżeczki, oczywiście jeśli zaakceptuje korzenny smak, na początku można podać na koniuszek łyżki, tak aby dziecko tylko oswoiło się ze smakiem. Jeśli twoje dziecko jest alergikiem to należy tę kwestię omówić z lekarzem.

Dbaj o naturalną odporność swojego dziecka, zapraszam do lektury. Jedna łyżeczka chyawanprash dla dziecka.

Wierzę, że zachęciłam cię do przetestowania chyawanprash, kup jedno opakowanie i przetestuj, co ci zależy? Pasty szukaj w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami ajurwedyjskimi, indyjskimi, sklepy typu zdrowa żywność. Miłego dbania o siebie!